Pavlovka

Pavlova torta

  • 6  vajíčok  najlepšie overene  L- kove z LIDLa ( použijeme len bielka )
  • 300 gramov práškový cukor
  • štipka soli
  • zlatý klas 1PL
  • 2 PL šťava z citróna alebo ocot

Najskôr si zmiešaj 1 PL Zlatého klasu s 1 PL citr.šťavy, aby z toho bola taká ani moc hustá, ani riedka kašička.

Bielka vyšľaháš  so štipkou soli  Po  2 minútach pridáš 100 gramov cukru, miešaš ďalej  3 minúty. Pridáš postupne ostatný cukor, po rozpustení cukru pridáš  zlatý klas zmiešaný s citrónom. Ďalej šľaháš, kým z toho nie je hustá hmota, taká aby sa dobre dala tvarovať do výšky  ( ešte  tak 10 minút na najvyšších otáčkach ). Hmotu rozdelíš na dve časti.

Na papier na pečenie si nakreslím dva kruhy – obkreslím formu na pečenie ten spodok (ja dávam 26 cm).   Zároveň si namočím z jednej strany papier na pečenie a prilepím ho na spodnú časť formy (len ten kruh ), kde následne vytvarujem do výšky sneh. Nechám tak 2 cm od okraja, lebo pečením spadne a roztiahne sa, tak aby mal kam rásť. Druhý papier s obkresleným kruhom nalepím vodou na obrátenú stranu plechu. Pečiem naraz v rúre so zapnutou cirkuláciou vzduchu jeden na spodu na mriežke a druhý na obrátenom plechu, tak o dva stupienky vyššie.

Rúra musí byť vyhriata  a pečie sa to  teplovzdušne  prvú pol hodinu na 150 stupňov a ďalej  tak   45-60 min  na  100 stupňov.

Už ako poznáš svoju rúru.

Ja pečiem vždy večer a po upečení nechám vo vypnutej zavretej rúre do rána.

Krém  je mascarpone plus dve vyšľahané šľahačky s dvoma stužovačmi a dvoma van. cukrami plus prášk. cukor podľa chuti. Miesto jednej šľahačky sa môže dať malá poch. smotana. Už ako vymyslíš….

čerstvé ovocie je super, ale keď nie je, tak môže byť aj mrazené  zohriate na panvici s cukrom.